Edzőtábor és ünnep az EPONÁ-ban

A sok tanulás mellett felemelő, bensőséges és megható pillanatokat élhettünk át az EPONA Spanyol Lovasiskolában. Nem csak Francisco Javier Ruiz Garrido, spanyol díjlovas, magasiskolás lókiképző, és edző tudott újra Magyarországra látogatni a COVID miatti korlátozások után, hanem a Lovasiskola 15 éves fennállását is ünnepelte, ami lehetővé tette, hogy részeseivé váljunk kicsit a mindennapjaiknak és az elmúlt évek fontosabb eseményeinek. 

Az EPONA Spanyol Lovasiskola név ma Magyarországon már mindenhol ismert és nagy jelentőséggel bír a hazai ló-, és lovas képzésben, valamint fontos szerepe van a spanyol lovak kiemelkedő genetikájának megőrzésében nemzetközi szinten is. 

Az összes lovas szakág bármely képviselőjének fontos információk hangoztak el Javier szájából, Borsó Dorottya tolmácsolásában. Kevés lovas bír ilyen veleszületett zsenialitással, érzékkel, mint a spanyol szakember, aki olyan magasfokú fegyelemmel és tisztelettel nyúl a lovakhoz egyedi egyéniségükre szabva, amit ritkán látni. Ha ezt meg lehetne tanítani ő biztosan önzetlenül átadná a tudását, de a lovaglás, a lókiképzés nehézsége pont abban rejlik, hogy tanulni lehet, tanítani lehet, de megtanulni, és megtanítani 100%-osan sosem. A maradék már az érzék dolga, és a sok-sok tapasztalaté.

Láthattuk a kezdeteknél is jelenlévő 5 idős lovat, a 28 éves Osado-t, Vagabundo-t és Festivo-t, a 24 éves Solitario-t akik méltóságteljesen spanyol lépésben vonultak be, Javierrel pedig a 27 éves Preferido piaffozott hosszú száron. Igazán megható pillanat volt, azt hiszem többünk szemébe is könny szökött.

Az EPONÁ-nak több szempontból hálás lehet a mai magyar lovas társadalom, de legfőképp azért, mert minőségi, sokoldalú és áldozatos oktatást adva diákjainak, táplálja az igencsak apadozó folyóját a dolgozni vágyó lovas utánpótlásnak. Itt nem csak a szebbnél gyönyörűbb nemes spanyol lovakon „kell” pózolni díszes ruhákban színvonalas bemutatókon, vagy éppen filmforgatásokon, hanem a verítékes munkában is helyt kell állni, ami a lótartás velejárója, nap mint nap. Ez az az iskola, ahol a diákok megtanulják hogyan készítsen elő makulátlanul egy lovat munkára vagy showra és a magasiskola kézről, vagy nyeregből való végrehajtásának művészetét. Meglátásom szerint, mindenkit a saját erősségeiben és képességeiben erősítenek a tanáraik.

A Goldhorse Holding Zrt. kiemelt partnere az EPONA Spanyol Lovasiskola, évek óta elégedett vásárlóink, melyre nagyon büszkék vagyunk. Nemes feladatunk takarmányozni egy ilyen létesítményt, ahol a minőségi takarmányozás és a lovak egészsége a legfontosabb.